Skip to main content

TBE vaccination

NurseCare's erfarne sygeplejesker vaccinerer mod TBE på arbejdspladser i hele Danmark.

Hvad er TBE-virus (tick-borne encephalitis)?

TBE, på dansk centraleuropæisk hjernebetændelse, er en alvorlig sygdom forårsaget af TBE-viruset, der overføres til mennesker gennem flåtbid, fra fx skovflåter. Denne virus er især udbredt i skovområder i visse dele af Europa og Asien. Heldigvis er der en effektiv måde at opnå beskyttelse mod denne potentielt farlige sygdom: TBE-vaccinen.

Hvordan virker TBE-vaccinen?

TBE-vaccinen indeholder inaktiveret TBE-virus, der ikke kan forårsage sygdom, men som udløser en immunrespons. Når du bliver vaccineret, trænes dit immunsystem til at genkende TBE-viruset og producere antistoffer mod det. Dette opbygger immunitet og beskytter dig mod at udvikle TBE, hvis du senere bliver bidt af en inficeret flåt.

Hvem bør vaccineres mod TBE?

TBE-vaccinen anbefales især til personer, der bor eller planlægger at besøge risikoområder, hvor TBE-virusset er udbredt, fx i skovområder i visse dele af Danmark, Europa og Asien. Det er også relevant for personer, der arbejder udendørs eller deltager i udendørsaktiviteter, hvor risikoen for flåtbid er høj. Det kan fx være skovarbejdere, jægere og orienteringsløbere. 

For rejsende uden for Danmark, er det typisk de øvrige Skandinaviske lande, de baltiske lande, og især de centrale dele af Europa, som Østrig, Polen og Tyskland, som er risikoområder.

TBE vaccinationsforløb - Ticovac - Pfizer

Grundvaccinationen består af tre injektioner med forskellige intervaller, hvorefter man er beskyttet i tre år.

1. Dosis = Valgfri dato

2. Dosis: 1-3 måneder efter 1. dosis

3. Dosis: 5-12 måneder efter 2. dosis

Første boostervaccine kan gives 3 år efter fuldført grundvaccination og dækker i 5 år for personer i alderen 16-60 år. Personer over 60 år og skal have en boostervaccine hvert 3. år.

Har man fortsat brug for at være beskyttet, kan man ligeledes supplere med en booster vaccine hver hhv. 3. og 5. år. Læs mere om Ticovac hos Statens Serum Institut her.

NurseCare har vaccineret siden 2001

NurseCare har vaccineret på arbejdspladser i hele Danmark siden 2001, og hjælper bl.a. Naturstyrelsen med at vaccinere deres ansatte mod TBE-virus.

Vores erfarne sygeplejersker vaccinerer mere end 20.000 medarbejdere hvert år mod sygdomme som TBE-virus, influenza, covid-19, hepatitis mf. Hvis I ønsker at blive vaccineret mod TBE på jeres arbejdsplads så hører vi gerne fra jer.

Priser for TBE-vaccination: Egenbetaling / via faktura

Egenbetaling

kr. 595

pr. stk.

1-20 stk.

kr. 550

pr. stk.

21-49 stk.

kr. 525

pr. stk.

50+ stk.

kr. 495

pr. stk.

Ved hvert besøg på arbejdspladsen følger et grundhonorar på 2.800 kr.

Lokationer med påviste tilfælde af TBE siden 2020

Ny risikovurdering fra SSI: Forventer flere tilfælde

Ifølge SSI’s vurdering fra 18. januar 2024, som er udarbejdet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og eksterne eksperter, er sandsynligheden for at blive smittet og udvikle hjernebetændelse stadig lille i Danmark. Der forekommer dog en geografisk udvidelse af smitterisikoen til flere områder i Nordsjælland i tillæg til de kendte risikoområder på Bornholm og i Tisvilde Hegn og omegn. SSI vurderer at denne analyse gælder nu og i de næste fem år.

SSI anbefaler TBE-vaccine til personer, der ofte opholder sig i risikoområder – særligt for dem, der regelmæssigt færdes uden for stier eller ofte får flåter på sig i disse områder.

29 påviste tilfælde af TBE-virus siden 2020

I årene 2020 til 2023 har der været 29 påviste TBE-smitte tilfælde, senest 12 tilfælde i 2023. Ser man på smitte tilfælde siden 2020 er det specielt Bornholm, Nordsjælland, Sydsjælland og Falster, hvor der er risiko for at blive smittet med TBE via flåtbid.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad symptomerne på TBE, og hvordan overføres det?

Symptomerne starter med en influenza-lignende tilstand, som varer et par dage. Efterfulgt af en symptomfri periode på et par dage til uger, udvikler cirka to tredjedele tegn på hjernebetændelse, karakteriseret ved hovedpine, feber, og lammelser.

Hvor er TBE udbredt?

TBE findes primært i skovområder i dele af Europa og Asien. Risikoen øges ved ophold i skovklædte områder og højt græs.

Er TBE-vaccinen obligatorisk?

Vaccination mod TBE er normalt ikke obligatorisk, men det anbefales kraftigt, hvis du bor i eller rejser til områder med kendt TBE-forekomst.

Hvornår skal jeg overveje TBE-vaccination?

TBE-vaccination anbefales til personer, der bor i eller rejser til endemiske områder, især hvis de planlægger udendørsaktiviteter.

Er der nogen bivirkninger ved TBE-vaccinationen?

De fleste mennesker oplever kun milde bivirkninger som rødme, ømhed, kvalme, hovedpine eller feber. Alvorlige bivirkninger er sjældne.

Hvor ofte skal TBE-vaccinen tages?

Den sædvanlige vaccinationsserie indebærer tre doser med 1-3 måneder mellem 1. og 2. vaccination og 5-12 måneder mellem 2. og 3. vaccination. En booster-dosis anbefales normalt efter 5 år for 16-60 årige og efter 3 år for personer og 60 år.

Hvordan virker TBE-vaccinen?

TBE-vaccinen udløser dannelsen af antistoffer mod TBE-virus, hvilket giver beskyttelse mod infektion efter flåtbid.

Kan TBE-vaccination gives til børn?

Ja, TBE-vaccination kan gives til børn. Doseringen kan variere afhængigt af alder. NurseCare tilbyder kun vaccination af voksne på arbejdspladser.

Er TBE-vaccination effektiv?

Ja, TBE-vaccination er effektiv og er en pålidelig metode til at beskytte mod flåtbåren encephalitis for dem, der bor i eller rejser til risikoområder. Læs mere på SSI’s hjemmeside her.

Hvornår skal jeg starte TBE-vaccination, før jeg rejser til et endemisk område?

Det anbefales at starte TBE-vaccination i god tid før planlagt rejse, da det kræver flere doser og tid til at opbygge fuld beskyttelse.